9 gjëra që ju nuk e dini se akoma janë të paligjshme në Amerikë

Kuriozitete

Ne të gjithë supozojmë se jemi mjaft të arsimuar mirë në lidhje me ligjet e vendeve tona. Megjithatë, në mesin e rregullave në dukje logjike që i japin shoqërisë sonë strukturën e saj, ka disa të cilat janë pak të çuditshme. Këtu janë disa nga gjërat më të pazakonta të paligjshme në Amerikë, që kanë trullosur mendjet tona në Bright Side!

Lojrat e fatit (bixhozi) në librari
Nuk tingëllon si diçka që ndodh në mënyrë të rregullt, apo jo? Por në 1898, Britania e Madhe u detyrua të sjellë në “Aktet e Kundërvajtjeve në Librari” ligjin që ndalon njerëzit nga (ndër të tjera), lojrat e fatit në një bibliotekë, me dënim pagese prej 40-shiling.

Mbajtja e veshjes së blinduar brenda dhomave të Parlamentit
Është implementuar gjatë sundimit të mbretit Edward II, ky ligj ishte për të ndaluar parinë nga përdorimi i kërcënimeve të dhunës (me pamjen e tyre frikësuese) për të ndikuar me agjendat e tyre në Parlament.

Dënimi i balenës
… të paktën, përderisa janë brënda një rreze 3-milje të bregut Britanik. Të gjitha balenat, delfinët, blinët dhe marsuinët (derrat e detit) brenda asaj rreze i përkasin Mbretëreshës.

Kontrabandimi i pijeve alkoolike
Kjo është teknikisht ende e paligjshme tregtimi i birrës dhe pijeve alkoolike mes krahinave. Ky është një rikthim në ditët e ndalimit amerikan, por është e qartë se injorohet në mënyrë rutinore, veçanërisht nga studentët!

Përdorimi i shumë monedhave
Kemi qenë të gjithë atje: duke u përpjekur dëshpërimisht të shpjegojmë ndryshimin tonë te shitësit e varfër. Por, teknikisht në ligjin kanadez, ekzistojnë kufizime ligjore se sa mund të paguani maksimalisht për një këmbim – nëse paguani në monedha pesë centësh, për shembull, kufiri është pesë dollarë.

Shtimi i kafeinës në pijet jo alkoolike
Ky ligj kanadez nuk u përmbys deri në mars të vitit 2010 – që do të thotë të gjitha pijet jo të errëta jo alkoolike deri atëherë si bazë kishin vetëm sheqer dhe ujë. Por sot, megjithatë, ka kufizim sa kafeinë mund të shtohet në pijet jo alkoolike kanadeze.

Hudhje-xhuxhësh dhe derr-lubrifikues
Asnjëra prej këtyre nuk tingëllon e vërtetë, apo jo? Por në vitin 1989, Florida ka bërë të paligjshme që nëpër bare të lejohen apo të marrin pjesë në çdo garë të ‘hudhjes së xhuxhit’, kurse Minnesota ka ndaluar rreptësisht lojën ku përfshihet ‘kapja dhe ngjyrosja e derrit’.

Ngrënia e njerëzve
Ju duket logjike, po? Kanibalizmi = në përgjithësi tmerron shumicën e shoqërive. Megjithatë, Idaho, ku ekziston ky ligj, është i vetmi që në fakt ka nxjerrë jashtë ligjit si një praktikë. Edhe pse kjo nuk lejohet ka përjashtim nëse kanibalizmi është i vetmi mjet për të mbijetuar.

Vezë surprizë (Kinder Surprise)
Vezë prej çokollate me një lodër surprizë brënda … çka mund të ketë për ta nxjerrë të paligjshme? E pra, në SHBA, ëmbësirat me lodra brënda janë të ndaluara që nga viti 1938, për shkak të shqetësimeve të rrezikut për mbytje (ngulfatje). Kinder Surprise është në dispozicion, megjithatë, në Mbretërinë e Bashkuar dhe në Evropë./femra.net/

Leave a Reply